Jump to content

PISP

Hva er PISP?

PISP (Payment Initiation Service Provider) er en av to roller i betalingsverdikjeden, som kom i 2018 som en følge av PSD2 (Revised Payment Services Directive). Den andre er AISP (Account Information Service Provider).

En PISP er en tjenesteleverandør som kan utføre en betalingstransaksjon på vegene av en kunde. Noe som betyr at PISPen er i stand til å trekke penger direkte fra din konto, dersom du har gitt samtykke til dette. Hvis du har mer enn én konto, kan du selv velge hvilken konto pengene skal trekkes fra.

I fremtiden forventer vi at antall PISP tilbydere vil øke. Eksperter spår at Facebook selv kommer til å håndtere alle transaksjoner på sin plattform, gjennom en egen PISP. Per i dag er Vipps den mest kjente og brukte PISPen i Norge.

Hvorfor bruke en PISP?

Det er flere fordeler ved å benytte seg av en PISP. Som sluttbruker trenger du ikke å logge deg inn i nettbanken for å betale en faktura. En PISP har alle dine bankdetaljer, slik at du enkelt kan betale en faktura via denne, beløpet trekkes fra forhåndsvalgt bankkonto.

En annen fordel er at du kan benytte PISPen til å betale for produkter og tjenester i alle fysiske butikker, apper og nettbutikker. Gitt at butikken har en avtale med din foretrukne PISP. For eksempel kan du betale via en PISP i kassa på matbutikken eller når du kjøper billett i Ruter appen, uten å taste inn kortinformasjon.

Alle PISP leverandører er bankuavhengige. De står dermed fritt til å inngå avtaler på tvers av banker. Dermed kan du bruke en PISP uavhengig av hvilken bank du har.  

I fremtiden vil en kunde muligens kunne bruke deres foretrukne PISP ved betalinger på reise i Europa, som en effekt av den europeiske PSD2 standarden.

Kjente PISPer i Norden:

  • Vipps i Norge
  • MobilePay i Danmark
  • Swish i Sverige

Hvordan bruker Compello en PISP i sine løsninger?

Compello har et godt samarbeid med Vipps, gjennom blant annet Vipps eFaktura. Dersom andre PISP blir tilgjengelige i det norske markedet, kommer vi til å samarbeide med de som er relevante for våre kunder og deres kunder.

Vi benytter oss av PISP i vår SEND løsning i multikanal distribusjon