Hopp til innhold

API - Application Programming Interface

Hva er API?

Et API (Application Programming Interface) er et grensesnitt i en programvare som gjør at et program kan kjøres i en annen programvare. For eksempel har vi et API for fakturagodkjenning, som gjør at du kan se dette rett i ditt ERP system. 

Hvorfor bruke API

APIer spiller en viktig rolle i moderne programutvikling, fordi det gjør det enklere for systemer å snakke sammen. Dette gjør at enkle applikasjoner som webapplikasjoner kan gjøre endringer, kjøre prosesser og behandle data i en større kontekst. Dette brukes ofte i for eksempel behandling av data i en database eller for kommunikasjon mellom programmer.

API-et beskriver metodene som en programvare eller et bibliotek kan kommunisere med. Det fungerer som en regelbok for kall til en applikasjon eller et kodebiblioteket. Ofte benyttes API-et som et lag eller grensesnitt mellom høynivå- og lavnivå-programmering. 

Typiske prosesser man kan gjøre med et API er GET hvor man henter ut data, PUT hvor man gjør endringer på spesifikke objekt og POST hvor man legger til data - i for eksempel en database.

Fordeler med API er at det er en rask måte å få flere programmer til å snakke sammen. Det er også automatisk, noe som gjør at man sparer mye tid og gjør at datakvaliteten blir bedre sammenlignet med manuell tasting. 

Åpent API

Mange selskap velger å legge ut sitt API åpent, slik at det er tilgjengelig for utviklere. Dette gjør at mange kan lage nye løsninger til din tjeneste. De fleste store selskap har et åpent API, fordi det driver produktet og selskapet fremover gjennom innovasjon fra andre.  

Hvordan bruker Compello API i våre tjenester?

I Compello bruker vi API i alle våre tjenester. I vår fakturagodkjenning har vi ferdige APIer som integrerer mot over 50 ERP-systemer. 

I tjenesten for fakturadistribusjon bruker vi APIer for å kommunisere med betalingskanaler som for eksempel VIPPS og slik at kunder og partnere kan sjekke status på fakturaer de har sendt via Compello.